Офертата е запазена във любими
Виж всички запазени

Пъстрото лице на Добруджа

Новата туристическа дестинация „Пъстрото лице на Добруджа“ – регион Добрич, Балчик, Каварна и Добричка е земя с неповторима култура, история и природа!
Тук ще Ви посрещнат слънце, море и сърцати хора.
Подарете си незабравими приключения в пъстра Добруджа.
Насладете се на морето и се възползвайте от луксозните удобства, спа процедури и различни забавления. Опитайте традиционната добруджанска кухня. Тя изкусно комбинира „плодовете на земята“, „уловили“ българското слънце.

Прелестта и романтиката на тези места Ви очакват!

В сърцето на съвременния Добрич е разположен Етнографският комплекс „Старият Добрич“. Тук ще усетите неповторимата атмосфера на някогашния многолик и пъстър в етническо и етнографско отношение град. В работилниците ще Ви посрещат потомствени майстори занаятчии, с които ще можете да седнете на раздумка или да изработите заедно сувенир за спомен. В „Стария Добрич“ можете да видите и музейната експозиция „Археология на Добруджа“, която ще Ви пренесе с помощта на модерния изразен език и 3D анимация в отдавна отминалите времена на древния свят. В изложбата са представени ценни съкровища и артефакти, сред които е и най-старото обработено злато в света от каменно-медната епоха.

Ако сте в Добрич не пропускайте и Етнографската къща изградена в далечната 1860 г. Там ще усетите очарованието и духа на дома на добруджаница на границата на две епохи – Възраждането и модерните времена. Къщата се намира в непосредствена близост до църквата „Св. Георги“, която е най-старият възрожденски храм в Добрич. В Дом-паметникът „Йордан Йовков” ще изживеете едно незабравимо духовно приключение в единствената по рода си постоянна експозиция „Йордан Йовков – мъдрият мълчаливец на българската литература” в и ще станете част от един неповторим митологичен свят на добротата, любовта и красотата. Отбийте се и в къщата музей „Йордан Йовков” – това е домът, в който е живял и творил световноизвестният български белетрист. Градският парк „Св. Георги” – един от най-старите в страната е създаден през 1867 г. и до днес е любимо място за разходка, отдих, спорт и развлечение на гражданите и гостите на град Добрич. Една от алеите естествено го свързва с Центъра за защита на природата и животните. Тук може да видите както характерни за региона, така и екзотични обитатели, които живеят в близка до естествената си среда, да погалите много от тях, да се разходите с лама, пони или с магарешка каручка. Центърът предлага разнообразни развлечения за малки и големи – скаутски игри, образователни програми, пикник на открито и различни еко инициативи.
Художествената галерия в Добрич е съхранява шедьоври на живописта, скулптурата и графиката, които са част от Националния златен фонд на България.

Ако имате възможност, когато сте в Добруджа, непременно си подарете един незабравим ден сред природата на Батовската долина или Суха река. Суходолието представлява природен феномен с красиви каньони, пещери и скални изваяния. Долината е дом на повече от 460 вида растения, на голям брой застрашени животински видове и птици. Тя се намира на пътя Виа Понтика.
За историята на древния Дионисополис ще научите в Историческия музей в Балчик. Тук ще видите находките от един от малкото запазени в света храмове на Богинята майка – Кибела, наричан археологическото откритие на нашия век. Почувствайте уюта на някогашния добруджански дом в Етнографската къща в града. Потопете се в автентичната атмосфера от багри и форми. Ако сте любители на модерното изкуство, посете Художествената галерия. Там ще видите ценни колекции и творби на наши и чужди автори.

Местата, които още не бива да пропускате в Балчик са Възрожденският комплекс, включващ храма „Св. Николай“ и пълна възстановка на старото взаимно училище в града, Текето на Ак Язълъ баба и св. Атанас при село Оброчище, което събира вярващи от близо и далече и според легендите тук и днес стават чудеса. В    Балчик се намира и един от най-атрактивните туристически обекти по българското Черноморие – “Дворецът” на румънската кралица Мария. Тук ще почувствате полъха на една необикновена любов, създала свят на красота и хармония и ще се насладите на оригиналната архитектура, съчетала различни култури и религии. Непременно си направете романтична разходка в прекрасните градини на Двореца, където днес се намира Ботаническата градина. В нея могат да се видят рядко срещани и екзотични дървета и цветя. Тя е известна и с колекцията от кактуси, която е втора по рода си в Европа, след тази в Монако. Дворецът и Ботаническата градина в Балчик са част то 100-те национални туристически обекта на България.

Каварна е мястото където се срещат покоя на древността и екстемното настояще. От притихналите в легенди скали можете да се гмурнете в бурното море и да се насладите на предизвикателството. В експозициите на Историческия музей в Каварна и в някогашната турска баня – Хамама ще научите за живота на хората, населявали някога тези земи, за възхода и залеза на държави, селища и крепости и за тайните, които и до днес пази Черно море.

Светът на българина през Възраждането ще преоткриете в Етнографската къща в града.
Нос Калиакра! Усетете великолепието на тази красива местност, която се врязва в синьозелените морски води. Калиакра е природен и археологически резерват. Много легенди са свързани със столицата на последния добруджански владетел деспот Добритица. Една от тях разказва за 40 български девойки, които за се спасят от робство, завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето. Част от природния резерват Калиакра е защитената местност Болата – един от най-красивите заливи по Северното българско Черноморие. Непременно се разходете из живописната тераса Яйлата, врязана в морския бряг. Защитената местност показва дивата прелест на Добруджа, а археологическият резерват съхранява нейното древно наследство. Тук ще видите старо светилище, скални некрополи, крепост, пещерни колонии, обитавани от хората в продължение на хилядолетия.

Отнесете в сърцето си пъстра Добруджа и се върнете отново при нас!