Офертата е запазена във любими
Виж всички запазени

Пролетна ваканция в Копривщица

Също като химнът на България и песента на Копривщица: „Хубава си, моя горо, миришеш на младост, но…“, която събужда възторг и преклонение пред вековната история и традиции, така и навява носталгия.

Ако имате възможност да се откъснете за миг от ежедневието, непременно посетете град Копривщица. Най-подходяща за почивка и разходки е тя през пролетта.

Къде се намира Копривщица – на картата на България, Копривщица е само на 108 км. От столицата София, на 87 км. от Пловдив и на 28 км. от Пирдоп. Тя се разполага красиво сред вековни букови гори и с нея лесно може да се достигне по асфалтиран път с автомобил.

История на Копривщица – това място и до днес е съхранило духа на балканджиите от едно време. На това място велики българи са оставяли своя почерк. В годините Копривщица е била многократно опожарявана, разграбвана, а местните тормозени, но това не попречило и днес хората там да са така гостоприемни, ведри и приветливи.

Легенди от Копривщица – легендите, които се носят за това място са много, а една от тях разказва за българско семейство. Хората „жупа“ се настанили в котловината около зелена и тучна ливада, за да пасат стадата си, а не след дълго към тях се присъединили и други. С идването на всеки нов заселник и всяка част от местността получавала своето название. Имена, които и днес се ползват в град Копривщица и напомнят за някогашните фамилии живели по тези земи. Днес Дуплек, Козлек, Ломек, Жуплата, Тиханек са имена на махали, които служат за ориентир, както на местните, така и за туристите.

Къде да отседнем – дори наподобяващо автентично старобългарско селце, Копривщица има много съвременни условия за настаняване на своите гости. В нея могат да се наемат семейни хотели, вили, къщи за гости. На това място непременно трябва да се носи дебела връхна дреха за през нощта и да се опитат местните специалитети. Едни такива са копривщенска салата, кавърма по копривщенски, стомна кебап и пърленка. Вечерите може да приключите и с чаша местна копривщенска ракия. Можете да прегледате и актуални оферти за почивки с намаление.

Забележителности на Копривщица – в това райско кътче от Родината ни има над 400 старинни чешми. Всяка от тях е автентична по свое му и носи духа на миналото време от нашите предци. Всяка чешма е строена в различен период от време и има характерна символика. Забележителност в Копривщица е и Каменният мост „Първа пушка“. Името му идва от историята, когато над него прелетял първият куршум на Априлското въстание. Копривщица е град-музей и е една от 100-те национални туристически забележителности. На това място се намират множество къщи-музей, носещи имената на знаменити български писатели, поети, революционери.

За всеки стъпил един път в град Копривщица, възможността да се връща отново и отново там е като шанса да прочетеш някоя неповторима книга на зряла възраст.