Офертата е запазена във любими
Виж всички запазени

Почивка край брега на язовира

 

Когато става въпрос за язовирен риболов, е добре да знаете, че стените на язовира са едно идеално укритие за рибите. В големите дълбочини в близост до бреговете на стената, рибата намира по-лесно спокойствие, а това означава, че има и много различни видове на едно място. Тогава, ще ви се наложи да използвате и различни методи и похвати за ловенето им. Често се случва да няма никаква растителност, която да ви прикрива, но като приемем ъгъла на дълбочина спрямо вашето местоположение, лесно може да прецените къде да застанете, за да не ви вижда рибата.

Макар по филмите да сте виждали как язовирни стени са високи със стотици метри, в България, те не са толкова често, дори са няколко. Обикновено са изработени от необработени камъни, което е лошо и за рибарите, защото се закачват кукичките. На язовирите в Огняново и Ботунец, язовирните стени са изградени от циментови плочи. Но пък, когато дъното е неравно, тогава рибата може по-лесно да си намери укритие. Точно тогава се налага да използвате изкуствена примамка или риболов на плувка. Язовирът и неговия релеф също играе голямо значение за вида риболов. Правилния избор на риболовни принадлежности е гаранция за една невероятна ваканция и приятно прекарване на свободното време.

Когато избирате позиция за риболов на язовирната стена трябва да вземете под внимание посоката и скоростта на вятъра. Тихото време е любимо на рибаря, но невинаги е подходящо.

Много по-добре е, ако има лек ветрец, който да размества водните пластове, а ако е зад нас, то може да използвате стените да ви пазят завет. Сами се досещате, че няма да е добре ако вятърът е насрещен. Може вълните да са прекалено големи, да ви залива и вас и най-важното — ще повлияят на замаха ви и бързо, ще преместят позицията на плувката. Ако има насрещен вятър, риболовът на язовирна стена е абсолютно неуместен.

Това, че има своите предимства на повърхността, не означава, че и на дъното, ще е така. Не може да очаквате улов на едра риба през целия активен сезон, още повече, ако е близо до бреговете.

Ако пък най-добрата дълбочина за риболов е на близко разстояние, успешно може да се работи и с гол телескоп от тип „камшик“ . Този избор е най-удачен, понеже очаквате по-дребна риба, която няма да ви затруднява с изваждането, дори без макара. Винаги трябва да сте подготвени за риболов на язовирна стена. Там си има тънкости и неща, който задължително трябва да знаете.